Náš web využívá malé soubory cookies k analýze návštěvnosti eshopu. Procházením webu s tím souhlasíte. Více zde.

Buk nebo dub?

napsal Pavel Frček, ml. 01/06/2017 0 Konetáře

Mnoho zákazníků se nás každodenně dotazuje, jaký druh dřeva si mají vybrat pro jejich nový nábytek. Jelikož borovice a smrk patří do kategorie tzv. velmi měkkých dřev (< 40 MPa) pro výrobu postelí je moc nepoužíváme.

 

     

Pro naše výrobky tedy používáme skoro pouze dřeva tzv. tvrdá (≥40 MPa) a mezi ně patří: buk, dub, jasan, javor, třešeň....). Při použití těchto dřev máte 100% jistotu pevnosti a absolutní spolehlivosti Vašeho nábytku.

Hlavní dotaz tedy vždy zní: "Mám si koupit postel z buku nebo dubu? Co byste mi doporučili?" Naše odpověď je vždycky, ta, že buk i dub jsou na tom tvrdostně skoro stejně, tudíž se jedná pouze o designovou záležitost. Dub má mnohem hezčí strukturu, ale přírodní pařený buk má zase příjemnou načervenalou barvu. Vše je pouze o vkusu a finančních možnostech zákazníka, jelikož spotřeba dubu velmi stoupá (většina produkce jde do Asie) a duby jako takové nestačí dorůstat. Tím je ovlivněna i vyšší cena produktů z dubu.

Závěrem lze tedy říct, že dub i buk jsou na tom kvalitativně naprosto stejně. Liší se pouze výsledný vzhled, který u postelí z dubu působí luxusnějším dojmem.

 

rozdělenítlak MPaukázka příkladu
měkká< 40smrk, jedle, borovice
středně tvrdá≥ 40jasan, javor, dub, buk
tvrdá ≥ 80tis, akát