Náš web využívá malé soubory cookies k analýze návštěvnosti eshopu. Procházením webu s tím souhlasíte. Více zde.

Jak vybrat rošt

napsal Pavel Frček, ml. 27/09/2016 1 Konetáře

Pro dobrý spánek nepotřebujete jen kvalitní postel nebo matraci, ale i rošt. I když není vidět, neměli bychom podceňovat nákup roštu do postele. Rošt Vám samozřejmě nezaručí plnou úlevu od bolesti, ale může prodloužit životnost Vaší matraci až o třetinu její životnosti udávané výrobcem. Každého tedy jistě napadne, jak tedy ten správný rošt vybrat? Pojďme se na to společně podívat v následujícím článku.

1. Polohovací nebo pevný rošt?

Než si zakoupíte nový rošt, určitě se zamyslete nad tím, zda statický či polohovací rošt. I když je polohovací rošt o něco dražší, určitě si poděkujete, až budete lenošit v posteli s knihou nebo tabletem a budete si moci pohodlně sednout.

Proč si koupit kvalitní polohovací rošt?

Když si budete kupovat nový rošt, určitě to není investice na tři nebo čtyři roky, ale spíše na desítky let.

Polohovací vlastností disponují výhradně lamelové či talířkové rošty. Většinou můžete polohovat oblast zad, nebo i nohou. Tuto vlastnosti využijete při relaxaci v posteli například při čtení knihy či surfování na notebooku. Takovýto polohovatelný rošt totiž při lenošení v postelí pomáhá ke správnému prokrvování končetin a v neposlední řadě ulevuje i srdci.

Než si u nás ale objednáte polohovací rošt, zkontrolujte si i jeho kompatibilitu s Vaší matrací. Některá matrace není například pro polohovatelné rošty vhodná – pružinová, taštičková, ….

Elektricky polohovací rošt

Pokud kupujete postel člověku, který je dlouho upoutaný na lůžko, polohovací rošt by měl být samozřejmostí. Ještě lepší je použít elektrický polohovatelný rošt, kde lze prostřednictvím dálkového ovládání měnit polohu roštu a vyvarovat se pro takového člověka obtížné manipulaci.

2. Lamelový nebo laťový rošt?

Základní otázku, kterou si položte, je, který rošt je vhodný pro Vaši matraci. Níže jsme pro Vás připravili výčet typů roštů.

Laťový rošt – prkenný rošt

Laťové rošty nejsou vhodné jen pro dospělé. Jsou vhodné i pro děti a osoby většinou do 75 kg. Laťové rošty, které vyrábíme my, mají mnohem větší nosnost. Většinou je vyrábíme dle přání zákazníka na jeho hmotnost. Jen jedinou nevýhodu vidím v tom, že tento rošt může mít za následek deformaci matrace. Jinak má velmi vysokou prodyšnost a tím pádem Vám matrace nezačne plesnivět.

Krátké shrnutí:

+ nízká cena, vysoká prodyšnost, vhodný pro děti

- má malou pružnost a malou nosnost

Lamelový rošt

Nyní patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější rošty. Mají mnoho odpůrců ale i fanoušků. Každý rošt je jiný. Jeden má 26 lamel jiný přes 30. Liší se materiálem, možností regulace váhy pomocí posuvníků, počtem lamel a jejich šířkou a tloušťkou.

Pro matraci dlouhou dva metry doporučujeme 28 lamel. Dávejte si pozor na vzdálenost lamel od sebe. U správného roštu to nebude více jak 5 cm, aby se matrace zbytečně nedeformovala.

Zpravidla jsou lamely v textilních pouzdrech s výztuhou v oblasti páteře. V oblasti ramen a nohou je rošt změkčen. Tyto rošty výrazně napomáhají k delší životnosti matrace.

Nosnost těchto roštů je až do 150kg.

Krátké shrnutí:

+ má vyšší nosnost, dobře cirkuluje vzduch, nedeformuje matraci

- někdy vyšší cena oproti laťovému, ale za ten komfort to stojí

3. Použít pevnou desku nebo klasický rošt?  

I přes mnohé rady odborníků někteří zákazníci preferují pevnou desku před lamelovým či laťovým roštem. Pevná deska nemá žádné odpružení ani žádnou prodyšnost. Matrace se Vám i rychleji proleží a zdeformuje. Nesmíme zapomínat, že je potřeba, aby matrace pořádně větrala – na pevné desce se v matraci bude tvořit vlhkost a mohou se tvořit plísně a spóry.

Matrace, které máte uložené na pevné desce byste měli často otáčet a i provětrávat. V žádném případě Vám nepomůže do pevné desky udělat otvory, abyste měli pocit, že matrace alespoň trochu větrá. Jen tím narušíte stabilitu a provětrávání bude stejně minimální.

Desku z finančních důvodů doporučujeme používat jen na chatě, kde spíte jen občas. I tak doporučujeme matraci vyvětrat.

4. A co velikost?

Rošty výrobci i my vyrábíme ve všech standartních velikostech (80x200, 90x200, 100x200, 120x200). Do dvoulůžkových postelí doporučujeme dva rošty – jeden pro každou matraci. Pokud totiž máte postel od nás, máte v posteli instalované nastavitelné kování pro rošty a tím pádem může mít každý z partnerů jinou matraci a matrace jsou přitom v jedné rovině.

 

Tento článek zpracoval: Pavel Frček, majitel obchodu